Story from the most dangerous schools in Europe. We spent time in two schools on each side of the frontline in the war in Eastern-Ukraine.

The schools have covered up the windows so that the kids can study in somewhat safety, even though there is shelling nearby almost every day. The almost forgotten war has been raging for over four years now, claiming more than 10.500 lives.

Words by colleague Per Christian Selmer-Anderssen, published in Dagbladet Magasinet. 

MARINKA, ØST-UKRAINA: Masja (i midten) og Dasja etter skoleslutt, her med kompisen. I mai telte UNICEF at 700 skoler er beskutt siden krigen startet for fire år siden. Åtte skoler er mindre enn 500 meter fra en militærbase, mens seks skoler har blitt tatt over av militære i løpet av krigen. Denne skolen i sentrum av Marinka er en av dem. Etter angrepet mot Marinka 3.juni 2015, gjorde ukrainske regjeringssoldater skolen til sin base.
Foto: Kyrre Lien

MARINKA, ØST-UKRAINA: Hjemmet til Masja ble bombet dagen etter de flyttet ut. – Jeg har en gjentagende drøm, forteller Masja.Flammene kommer etter meg. Jeg løper og løper, men slipper aldri unna flammene.
Foto: Kyrre Lien

MARINKA, ØST-UKRAINA: Den voldsomme maivarmen i Nord-Europa, er en hel verden unna. Her i Marinka er det 12 grader, regn og lavt skydekke. Døren til bygården står på vidt gap. Kanskje ikke så rart, for hele bygningen er nedbrent. Selv tre år etter lukter det svidd plast.
Foto: Kyrre Lien

MARINKA, ØST-UKRAINA: Masja Lidnik (13) og Dasja Gornzarovskaja (13) går på skole sammen i Marinka. Før krigen startet, var det 350 elever på skolen. Under de verste kamphandlingene, var det bare 80 som møtte opp. I dag går det 168 elever på skole nummer to i Marinka.
Foto: Kyrre Lien

MARINKA, ØST-UKRAINA: På den andre siden av frontlinjen, på den ukrainske siden av grensen, ligger byen Marinka. Dette er en av byene, som har Europas farligste skolevei akkurat nå. Noen ganger er det så mye trefninger, at barna må sitte flere dager i strekk i kjellere og tilfluktsrom. Her har de også tettet igjen alle vinduene på skolen med sandsekker.
Foto: Kyrre Lien

DONETSK, ØST-UKRAINA: I mai ble to barn drept i krigen i Øst-Ukraina. En 14 år gammel gutt lekte med en grønn boks på bussen, som viste seg å være en mine. En 15 år gammel jente ble truffet av splinter på gårdsplassen. Krigen fortsetter også i skolegården. I forrige måned ble seks skoler bombet.
Foto: Kyrre Lien

DONETSK, ØST-UKRAINA: Til tross for bombing stort sett hver dag, fortsetter livet på skolene. Mange har flyktet, men de som er igjen forsøker å gjøre det beste ut av det. På skolen i opprørskontrollerte Donetsk, har elevene en forestilling for medelevene.
Foto: Kyrre Lien

DONETSK, ØST-UKRAINA: Vlad (12) t.v. etter en time på skolen hans i Donetsk. – Skoleveien er spesielt farlig. Det er miner og udetonerte objekter, og barna kan bli truffet av splinter hvis det er trefninger. Også skolen kan bli et mål, sier UNICEFs representant i Ukraina, Giovanna Barberis. 200.000 barn bor på frontlinjen i Øst-Ukraina.Foto: Kyrre Lien

DONETSK, ØST-UKRAINA: Vlad løper ut av hjemmet sitt på frontlinjen i Øst-Ukraina. Vegger, vinduer og tak bærer alle merker etter den konstante bombingen.
Foto: Kyrre Lien

DONETSK, ØST-UKRAINA: Klokken er seks om morgenen 11.april 2018, når Vlad Rastorguev (12) våkner av et voldsomt smell. Vlad og familien kommer seg i sikkerhet. Igjen ligger en kvestet leilighet og en død hamster.
Foto: Kyrre Lien

DONETSK, ØST-UKRAINA: Klokken er seks om morgenen 11.april 2018, da Vlad Rastorguev (12) våkner av et voldsomt smell. Granaten traff på utsiden av vinduet og boret seg igjennom hele leiligheten. Mor Oksana Rastorguev får Vlad og datter Katja i sikkerhet.
Foto: Kyrre Lien

DONETSK, ØST-UKRAINA: Naboblokka til Vlad mangler en vegg. Armatur stikker ut av bygningen, sammen med halve senger, glemte klær og forlatte møbler. Dette er Vlad og Katjas skoledistrikt.
Foto: Kyrre Lien